Talpi bőnye gyulladása


Az öt leggyakoribb futósérülés között találjuk, de más sportágak kedvelői is érintettek lehetnek (pl. kosárlabda). Tünete a talpban, a saroktájékon érzett fájdalom, ami miatt mozgáskorlátozottság alakul ki.

A talpi bőnye egy rostos kötőszövet a talpon a saroktól a lábujjakig. Segíti a járást és a futást azzal, hogy lökést ad a lépésnek. Ha a bőnyét az edzés során nem várt, ismétlődő nyújtó hatás éri, meggyengül és helyenként kis szakadások keletkeznek benne, melyeket idővel rugalmatlan heg fed be.


A meggyengült kötőszövet gyulladásba jön; pihenés közben összehúzódik, de hosszabb üldögélés vagy éjszakai alvás után lábra állásnál az első pár lépést követően megnyúlik, ami tompa fájdalmat okoz általában a saroknál. Pár lépés után enyhül a fájdalom, de terhelésre újra jelentkezik.


Tapintásra, nyomásra érzékeny a gyulladt bőnye. Talpi bőnye gondok gyakrabban fordulnak elő túl alacsony vagy túl magas lábboltozatúaknál, különösen a pronálóknál (befelé dől a lábfej), de előidézhetik a rugalmatlan lábszárizmok ás Achilles ín is, gyakran a rosszul megválasztott cipő is szerepet játszik a probléma kialakulásában.


Kezelésénél fontos a terhelés szüneteltetése 6-8 hétig. A gyógyulást gyorsítja fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémmel végzett masszázs. A gyulladás csökkentésében segít a jegelés is (műanyag palackba vizet fagyasztunk, és a talpunkkal görgetjük a talajon). A fájdalom teljes megszűnése után fokozatosan lehet újra elkezdeni a terhelést.

Érdemes nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre a talp és a lábszár rendszeres masszírozásával, nyújtásával.#tényiviktóriamasszőr #masszázspécs #tényiviki #masszázsterapeutapécs #gyógymasszázspécs #gyógymasszőr

56 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése