Mitől alakulnak ki az izomcsomók?

Számtalan ok miatt kialakulhatnak, legtöbbször a stressz és a rossz testtartás az oka, de lehet kísérője

pl.: helytelen edzésnek, fertőzésnek, traumának, izom-és idegkárosodásnak, gerincsérvnek is. Gyakori ülő -, illetve monoton fizikai munkát végzőknél (pl.: szobafestő- féloldali túlterhelés miatt).

Leggyakrabban a hátban, nyakban, vállban, derékban, combban, vádliban alakulnak ki.

Az izomcsomók a test természetes védekező mechanizmusaként létrejövő, az izomrostokkal összefüggő kis izomgörcsök. Az izmok a túlfeszültség elkerülése érdekében vagy a mentális stressztől kis izomcsomókat hoznak létre, amik test szerte fájdalmat okozhatnak.


(A háttérben: a test a normálistól eltérő pozíciót vesz fel, az izomtónus megváltozik, ezáltal a környező idegek nyomás alá kerülnek. Ezeken a területeken átalakul az izom vérellátása és anyagcseréje, így megváltozik a működése, feszültség keletkezik benne és elindulhatnak a gyulladásos folyamatok.)


Az izomcsomók észlelése anatómiai szaktudást igénylő feladat (gyógymasszőr, gyógytornász, reumatológus szakember segít a kíméletes és hatékony rehabilitációban). Az izomcsomók mérete eltérő lehet, a borsószemnyitől általában a babszem méretig terjed.

Sok vendégem fordult hozzám az évek alatt izomcsomók okozta fájdalom miatt. Volt, akit a mindennapi életben, munkában, nyugodt alvásban korlátozott már a fájdalom. Ne várd meg amíg eddig eljutsz!


#tényivikóriamasszázs #masszázspécs #masszázsterapeutapécs #tényiviki

19 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése